Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Nicolas Jaar - Don't Break My Love



Θα φανταζόσουν ποτέ οτι εκτός απο τα CD, τα βινύλια και τις ηλεκτρονικές κυκλοφορίες (mp3) θα μπορούσε να υπάρξει και ένας νέος πρωτοποριακός τρόπος κυκλοφορίας μουσικής ; Ε, να λοιπόν που κάποιος μπόρεσε και σκέφτηκε και αυτό. Και αυτός ο "κάποιος" δεν είναι κάποιος, είναι ο Nicolas Jaar, ο Αμερικανο-Χιλιανός που τα τελευταία δύο χρόνια
έχει φέρει εκτός απο νέες μουσικές και νέες ιδέες για να προωθήσει τη δουλειά του. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη αλλά μεγαλωμένος ανάμεσα στην Χιλή και την Αμερική,
το 2009 ξεκίνησε το δικό του Label, την "Clown & Sunset" με τη βοήθεια του καλού του φίλου και επίσης γνωστού Χιλιανού παραγωγού Ricardo Villalobos. Αν και στον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής οπου τα γρήγορα Beat είναι το χαρακτηριστικό, εκείνος δηλώνει πως θα κατεβάσει τις ταχύτητες, τα BPM δηλαδή όσο πιο χαμηλά γίνεται. Αν κανείς ακούσει το "Angles" είναι σίγουρο πως θα καταλάβει τι εννούσε ο Jaar. Δεν ξέρω αν σε κούρασα με τις παραπομπές, μπορεί. Σήμερα όμως είμαι εδώ για να σε προσανατολίσω στη νέα του κυκλοφορία, το Prism όπως το ονόμαζει ο ίδιος.

Η ιδέα ξεκίνησε αναζητώντας την αποκοπή απο τις συνήθειες και τα δεδομένα στη μουσική. Και μέχρι σήμερα τα δισκάκια αποτελούσαν το σήμα κατατεθέν για ότι κυκλοφορούσε. Άκουγες παντού, "κυκλοφορία νέου δίσκου", ή "το νέο CD του τάδε είναι ήδη στα δισκοπωλεία". Ουσιαστικά ο τρόπος δημοσιοποίησης και πώλησης της μουσικής έδωσε το όνομα του και σε όλη τη μουσική βιομηχανία, δίσκος - δισκοπωλεία. Ο Jaar λοιπόν με την ευκαιρία της κυκλοφορίας μιας συλλογής κομματιών ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το κομμάτι που θα ακούσεις πριν το κείμενο, αποφάσισε να φέρει τον αλουμινένιο κύβο. Σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Jaar, το Prism είναι ένας αλουμινένιος κύβος  με υποδοχή για ακουστικά, τέσσερα κουμπιά επιλογής (play, pause, skip through tracks) και μέγεθος που χωράει στην παλάμη σου. Αν αναρωτιέσαι απο που φορτίζει, μια μικρή κρυμμένη θύρα USB κάνει αυτή τη δουλειά. Το νέο αυτό format έρχεται ήδη φορτωμένο με playlist oνόματι Don’t Break My Love, η οποία περιέχει ακυκλοφόρητα και b-side κομμάτια του Nicolas και άλλων συνεργατών της Clown & Sunset. Το μαγικό κουτάκι είναι ήδη Sold Out και μην μπαίνεις στον κόπο να ψάξεις, τουλάχιστον τώρα που είναι αρχή αν και η κυκλοφορία αναμένεται για τον Μάιο. 

Αν με ρωτούσες για το κομμάτι, θα σου έλεγα ότι με κλειστά μάτια αναγνωρίζω πλέον τον ιδιαίτερο ήχο του καλλιτέχνη. Ένας minimal tech ήχος που δε θυμίζει σε τίποτα αυτά που σου φέρνει στο μυαλό η λέξη tech. Η μουσική του  Jaar στο συγκεκριμένο κομμάτι ξεκινά με Beat που είναι απλά ρυθμικά clicks και όχι συνηθισμένες μπότες. Για δύο ολόκληρα λεπτά προσπαθείς να καταλάβεις που πρόκειται να καταλήξει αυτό το τζαμάρισμα των click και των σκόρπιων φωνητικών. Στα δύο τελευταία όμως λεπτά το κομμάτι σου δίνει ότι σου στέρησε πρίν. Μια απίστευτη άνοδος απο το πουθενά που σε παρασέρνει με τα καθηλωτικά φωνητικά και την όλο και αυξανόμενη ένταση. θα πρέπει να συμφωνείς ότι κανείς άλλος αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να πειραματίζεται με αυτό το είδος της μουσικής τόσο αποτελεσματικά. Ο Nicolas Jaar είναι σαφώς ένας δάσκαλος της τέχνης του, ότι και αν σημαίνει αυτό.

ENJOY
M.A