Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Lee Burton - Recover

Τον θυμάμαι απο το 2006 όταν κομμάτια του όπως το "Analog Log Catalοg Part 2", δεν υπήρχε περίπτωση να μη σου τραβήξουν όχι απλά την προσοχή αλλά να σε κάνουν να ακολουθήσεις τη νέα μουσική κουλτούρα που έφερνε μαζί του ο Λευτέρης. Ένα μεθυστικό τότε άλμπουμ, το "Lullaby", που με τραγούδια όπως το "I'm Sorry" και το "No Idea" έδειχνε τον δρόμο για τη μουσική συνέχεια στον τότε νεαρό Liberto που είχε ήδη κερδίσει σεβασμό και αγάπη απο την KLIK Records και τους Fan αυτής. Αν ειδικά βρισκόσουν και σε κάποιο απο τα ετήσια επετειακά Party του Label, θα μπορούσες να διαπιστώσεις και ιδίοις όμμασι και ήχοις τον λόγο αυτής της αγάπης του κοινού. Το όνομα όμως άλλαξε, ο Λευτέρης ωρίμασε μουσικά και το αποτέλεσμα, Lee Burton και "Busy Days For Fools". Δύσκολες μέρες για ανόητους. Τίτλος που παραπέμπει στο πόσο δυνατός πρέπει να είναι κανείς νοητικά για να διατηρήσει το είναι του στα χρόνια που διανύουμε.

Οι καλλιτέχνες που δεν βιάζονται μου αρέσουν πολύ. Είναι σίγουρο πως κάποιος που δεν βιάζεται δε θα σερβίρει ποτέ κρύο ή καυτό. Θα σερβίρει όταν πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Έτσι και ο Lee Burton κατά κόσμον Λευτέρης Καλαμπάκας, επέστρεψε έχοντας λόγο. Σαφώς, είναι άλλος. Μια δουλεία λεπτή και με στραμμένη τη προσοχή στην παραγωγή και στη σύνθεση. Χρησιμοποιούνται ήχοι απο αντικείμενα που ίσως να μην είναι κατάλληλα, όπως κινητά και μικρόφωνα VHS κάμερας, όμως γίνονται κατάλληλα στα χέρια του καλλιτέχνη. Ο ίδιος αναφέρει σε συνεντεύξεις του πως αυτό το άλμπουμ πηγάζει απο τα συναισθήματά του, από την καθημερινή ζωή, απο τους ανθρώπους γύρω του, τις διαθέσεις και τον τρόπο που σκέφτονται.

Σήμερα σου δίνω ένα ερέθισμα αφύπνησης για ένα αξιολογότατο άλμπουμ που μπορείς να βρείς στα δισκοπωλεία αφού πάρεις πρώτα μια ιδέα με το "Recover" που σου προτείνω εδώ. Στο ξεκίνημα του το κομμάτι σε στέλνει κατευθείαν στα Blues με μια συνέχεια όμως που ενώ κουβαλάει το ξεκούρδιστο κιθαριστικό παίξιμο, ενσωματώνει άριστα έναν minimal ρυθμό, ένα μπάσο βόρειων ευρωπαικών προτύπων και ένα synth που ολοκληρώνει ένα πραγματικά εμπνευσμένο μωσαικό ήχων. Άκου επίσης και το μεθυστικό, γραμμένο καθάρα απο ζωντανή ηχογράφηση μουσικών οργάνων "Eleven". Το άλμπουμ ήδη πήρε κολακευτικά σχόλια μερικών πολύ σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Laurent Garnier και ο Michael Mayer και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό με μια σειρά από 12ιντσα βυνίλια. Αν περιμένεις να ακούσεις μπότες βαλμένες στη σειρά και ευκολοχώνευτες μελωδίες που παραπέμπουν σε ραδιοφωνικές επιτυχίες απομιμούμενες ευκαιριακές παραγωγές του εξωτερικού, είσαι στο λάθος μέρος. Το δεύτερο άλμπουμ του Λευτέρη φτιάχτηκε για αυτιά ανθρώπων που έχουν κάτω απο το μαξιλάρι τους την Lo-Fi αίσθηση και αναζητούν γνήσιους εκφραστές, καινοτόμους και συνεχιστές της.

ENJOY
M.A