Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Απάντηση σε mail ακροάτριας


Το παρακάτω κείμενο είναι η επίσημη θέση του σταθμού όσο αφορά mail που λάβαμε απο ακροάτρια και οφείλαμε να δώσουμε ορισμένες διευκρινήσεις. Σας το παραθέτουμε αυτούσιο καθώς η διεύθυνση mail που δηλώθηκε δεν ήταν πραγματική και δεν καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με την ακροάτρια. 



Mail ακροάτριας:


Απο: maritsa
Θέμα: "Klopi Moysikis"


 "giati klevete moysiki apo alla radio gia sas parakalo paixte thn dikia sas moysiki"


Αγαπητή "Μaritsa",


αναφορικά με mail σας που λάβαμε στις 19/6 θα θέλαμε να αναφερθούμε στα σxετικά με τον υπαινιγμό σας περί κλόπης μουσικής. Αρχικά θα πρέπει να σας ευχαριστήσω που ακούτε τον W Music Radio αλλά και για το mail σας. Ο W Music Radio συμπλήρωσε επιτυχημένα 1 μισή χρόνο ζωής και οποιαδήποτε επαφή του κοινού μαζί μας, μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι και να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις απαιτήσεις σας. Παρόλα αυτά πιστεύουμε πως θα ήταν πιο δεοντολογικό για την μεταξύ μας επικοινωνία να γνωρίζαμε με ποιά ακροάτρια μιλάμε. Το "Μαρίτσα" δε νομίζω οτι είναι το πλήρες ονομά σας. Θα θέλαμε λοιπόν να το μάθουμε σε μελλοντική σας επικοινωνία μαζί μας καθότι το mail σας είχε καταγγελτικό ύφος και κατά τα γνωστά διαδικαστικά της επισήμης αλληλογραφίας θα έπρεπε να είναι επώνυμο και υπεύθυνο. Παρόλα αυτά, Ο W Music Radio οφείλει να κάνει σαφή τα παρακάτω για αποφυγή μελλοντικών παρεξηγήσεων και παρανοήσεων με τους ακροατές και το κοινό του.


α) Αναφερθήκατε σε κάποιους "άλλους σταθμούς". Θα μπορούσατε να γίνεται πιο συγκεκριμένη για ποιούς σταθμούς μιλάτε ; Το W Music Radio όπως θα γνωρίζετε αν είστε τακτική ακροάτρια μας, είναι απο τα ελάχιστα ιντερνετικά ραδιόφωνα που μεταδίδουν μουσική χωρίς την παρεμβολή διαφημήσεων και καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα μουσικής με κύρια έμφαση στα είδη της Jazz, Soul, Funk, Electronica, Ambient, Lounge, Trip-Hop, Indie, Alternative κ.α. Είναι επομένως λογικό και καθόλου αντιδεοντολογικό να μεταδίδονται και μουσικές που συμπίπτουν με αυτές που κατά πάσα πιθανότητα μεταδίδουν και άλλοι σταθμοί παρόμοιου περιεχόμενου. Οι παραγωγοί του σταθμού έχουν την ελευθερία επιλογής των δικών τους μουσικών ο καθένας, χωρίς ο σταθμός να επεμβαίνει σε αυτό τους το δικαίωμα. Τις ώρες που δεν μεταδίδονται μουσικά Set απο παραγωγούς, το πρόγραμμα του σταθμού συνεχίζεται μεταδίδοντας οτιδήποτε απο τα είδη που σας ανέφερα προηγουμένως. Η επιλογή της υπόλοιπης μουσικής ανήκει σε εμένα και στον Δημήτρη Μασούρα που είναι και ο Διευθυντής προγράμματος του σταθμού. Η μουσική που διαλέγουμε γίνεται με αναζήτηση της απο πηγές όπως μουσικά sites, επίσημα sites πώλησης μουσικής όπου ανιχνεύονται καινούργιες κυκλοφορίες για να αναδειχθούν και να προωθηθούν απο το σταθμό αλλά και απο μεμονωμένες παραγωγές καλλιτεχνών που έρχονται στα χέρια μας ώς promotional πακέτα μαζί με αυτά των δισκογραφικών που συνεργαζόμαστε.


β) Όσο αφορά τα περί κλόπης μουσικής, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν εσείς γνωρίζετε την ύπαρξη κάποιας ειδικής άδειας για τη μετάδοση συγκεκριμένων μουσικών κομματιών, πέρα απο την επίσημη ΑΔΕΙΑ της ΑΕΠΙ. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δεν γνωρίζουμε αν κάποιος σταθμός απο αυτούς που εσείς δεν διευκρινήσατε, έχει εξασφαλίσει αποκλειστικότητα στη μετάδοση κάποιων τραγουδιών και απαγορεύει συνεπώς τη μετάδοση τους απο άλλη πηγή πέραν των ιδίων. Σε κάθε περίπτωση και αν εσείς γνωρίζετε κάτι αντίστοιχο, θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε για ποιά συγκεκριμένα κομμάτια που μεταδόθηκαν απο το σταθμό μας έχει γίνει κάποια παρατυπία σε σχέση με πνευματικά δικαιώματα. Θα πρέπει να σας θυμίσω πως σύμφωνα με τα όσα ισχύουν περί πνευματικών δικαιωμάτων που οι καλλιτέχνες έχουν εξασφαλίσει για τις παραγωγές τους, όσοι σταθμοί έχουν την ειδική άδεια της ΑΕΠΙ, έχουν δικαίωμα να τις μεταδίδουν ελεύθερα και ανεμπόδιστα εφόσον αυτές έχουν αποκτηθεί με νόμιμα μέσα και εφόσον έχουν κυκλοφορήσει επίσημα στους τόπους πώλησης μουσικής (Δισκοπωλεία - Sites πώλησης). Το να ομιλεί λοιπόν κανείς για κλοπή είναι ένα άκρως σοβαρό θέμα και κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα που θίγουν πρόσωπα, εταιρίες και πνευματικά δικαιώματα. Αυτό δεν ισχύει φυσικά μόνον για τον σταθμό μας, ισχύει και για κάθε άλλο σταθμό που μεταδίδει παράνομα μουσικά κομμάτια.


γ) Απαντώντας στην παράκληση σας στο να μεταδίδουμε δικές μας μουσικές και σε συνδυασμό και με όσα ήδη σας ανέφερα παραπάνω, θα καταλήξω λέγοντας σας πως η μουσική δεν ανήκει πουθενά, παρά μόνον στους δημιουργούς της και μόνον απο εκείνους μπορεί να παρασχεθεί άδεια για αναμετάδοση της. Άρα, τα περί "δικών μας και δικών τους μουσικών" δεν έχουν βάση και υποθέτω πως εννοείτε την όποια ομοιότητα διαπιστώσατε ακούγοντας τον W Music Radio σε σχέση με άλλα ραδιόφωνα. Η μουσική δεν ανήκει σε κανέναν ραδιοφωνικό σταθμό που ίσως έτυχε να έφερε πρώτος στον αέρα και δεν αποτελεί ιδιοκτησία του ή αποκλειστικότητα εκτός αν ο εκάστοτε καλλιτέχνης διέθεσε σε αυτόν με αποκλειστικότητα ένα δημιούργημα του. Να σας πώ λοιπον ότι ο W Music Radio επιλέγει τις "δικές" του μουσικές χωρίς να επηρεάζεται ή να έχει την ανάγκη καμίας άλλης πηγής μετάδοσης μουσικής, ραδιόφωνικούς σταθμούς (FM - Internet) καθώς διαθέτει 
έμπειρους μουσικά παραγωγούς και προσωπικό έτσι ώστε να έχει τη δική του αίσθηση για το τι θα επιλέξει να βγεί στον αέρα. Αυτό αποδεικνύεται απο τις πολυάριθμες μουσικές που μεταδίδουμε πρώτοι και έπειτα ακούγονται απο σταθμούς παρόμοιου μουσικού περιεχόμενου, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας αν είναι τακτικά συντονισμένος στην ιντερνετική μας "συχνότητα". Επίσης, απο την επίσημη σελίδα μας στο facebook (https://www.facebook.com/Wmusicradio.gr) και απο το Blog (www.wmusicradiohellas.blogspot.com) που διατηρούμε και μέσω αυτού παρουσιάζονται και προωθούνται καινούργιες μουσικές που έρχονται στα FM ραδιόφωνα, μήνες μετά την δική μας πρώτη παρουσίαση. Λυπούμαστε αν κάποιοι μας αντιγράφουν αλλά συγχρόνως χαιρόμαστε που ο κόπος μας βρίσκει μιμητές που άθελα τους τον αναγνωρίζουν και τον τιμούν.

Ευχαριστούμε για το mail σας και περιμένουμε τυχόν αντιρρήσεις σας στα όσα σας γράφουμε, ελπίζοντας να καλύψαμε τις όποιες απορίες - παρερμηνίες σας.

Με τιμή,

Μιχάλης Αποστόλου

Παραγωγός W Music Radio.