Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ON AN ON - Ghosts

Με την ευκαιρία της δυνατότητας για Blogging που μας δίνει η σελίδα του "W Music Radio" θα ήθελα να παραθέσω σύντομα μερικές σκέψεις που αφορούν τις κριτικές για τη μουσική. Η προσπάθεια που γίνεται σε αυτή τη σελίδα για παρουσίαση νέων κυκλοφοριών, πάντα κατά τη γνώμη και την αισθητική του γράφοντος, σε καμία περίπτωση δεν μειώνει ούτε προσπαθεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους του είδους. Και λέγοντας ανθρώπους του είδους, εννοούμε όλους εκείνους που έχουν σπουδάσει, έχουν εξασκήσει και αμοίβονται για το επάγγελμα του μουσικοκριτικού. Διαθέτουν δηλαδή τα απαραίτητα επαγγελματικά προσόντα για αυτή τη δουλειά. Στον αντίποδα, όλοι εμείς οι ταπεινοί Blogger που ερασιτεχνικά και  ορμώμενοι απο την αγάπη μας και μόνο για τη μουσική, προσπαθούμε να μοιραστούμε τη χαρά που νιώθουμε όταν ανακαλύτπουμε έναν όμορφο ήχο ή ένα αξιόλογο τραγούδι. Ο ερασιτεχνισμός ενός Blogger βέβαια, μπορεί να χαράξει τη δική του γραμμή ως προς το είδος και τον τρόπο της κριτικής με μια εντελώς καινοτόμα μουσική αισθητική και έξω απο την καθεστηκυία πραγματικότητα των επι τούτου εργαζόμενων. Όσοι ασχολείστε εντατικά με το Blogging περί μουσικής, θα έχετε σίγουρα ακούσει επικριτικά λόγια για εκείνους που δεν ερευνούν σε βάθος τον εκάστοτε καλλιτέχνη που θέλουν να προτείνουν και απλά παραθέτουν μία ή δύο γραμμές αξιολόγησης. Παρόλα αυτά, εδώ στο "W Music Radio" και για όσο ακόμα θα υπάρχουμε ως ιντερνετική όαση μουσικής χωρίς διαφήμιση, αλυσίδες εταιριών και συμφερόντων προώθησης, μπορούμε με σιγουριά να υποσχεθούμε πως ότι κάνουμε θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με μοναδικό κίνητρο μας την ανάγκη να ακούμε και να μοιραζόμαστε ποιοτική μουσική μαζί σας.

Η ανάγκη αυτή και η συνεχής αναζήτηση αξιόλογων μουσικών προτάσεων, μας οδήγησε αυτή τη φορά σε μια νέα ανακάλυψη. Έτσι, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ζητήσαμε απο την Roll Call Records πληροφορίες και βιογραφία για ένα άκρως ενδιαφέρον όπως αποδείχθηκε project, τους ON AN ON. Το τρίο απο το Σικάγο παραδέχεται πως είναι το αποτέλεσμα μιας μετάλλαξης της μπάντας με το όνομα Scattered Trees. Η στροφή προς τη νέα εποχή για εκείνους ήρθε μετά απο μια συνεργασία για Live με τον Miike Snow. Η επίσημη εκδοχή λοιπόν που γράφτηκε και στα εκεί περιοδικά μουσικής, ήταν ένας καυγάς μετά την εν λόγω συναυλία και η αποχώρηση δύο μελών του συγκροτήματος. Αν και στο βιογραφικό που λάβαμε η πραγματικότητα περιγράφεται εντελώς διαφορετικά, δεν είμαστε εμείς που θα το κρίνουμε. Αυτό που μετράει είναι το ότι αυτή η διάσπαση, όπως σχεδόν πάντα γίνεται αιώνες τώρα στην ανθρώπινη ιστορία, οδήγησε σε ένα εντυπωσιακό μουσικό αποτέλεσμα. Γιατί όμως να γυρίζεις στο παρελθόν ενώ μπροστά σου έχεις ένα πανέμορφο και πολλά υποσχόμενο μέλλον ;

Το κομμάτι που ακούς στην αρχή του άρθρου σε βάζει κατευθείαν στο θέμα και τον λόγο που γίνεται η σημερινή αναφορά στους ON AN ON. To "Ghosts" κυκλοφόρησε ως single μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ το ντεμπούτο άλμπουμ τους έρχεται στις αρχές του νέου έτους. Το συγκρότημα παίζει κατά τη γνώμη μου καλύτερα απο όταν ήταν πενταμελλές. Ίσως η απελεθέρωση δυνάμεων, ίσως η προσπάθεια για αντιστάθμιση των απωλειών ; Το βέβαιο είναι πως το κομμάτι ανήκει μέσα στα καλύτερα του 2012. Οι Nate Eisland, Alissa Eisland και Ryne Eswting κάνουν μια εισαγωγή που χαρακτηρίζεται απο έναν ρυθμικό, μηχανικά επαναλαμβανόμενο ήχο κιθάρας και κτύπων μέχρι να μπούν τα επιβλητικά φωνητικά και η μελωδία που κυριολεκτικά μουρμουρίζουν στο 50ό δευτερόλεπτο του κομματιού. Απο εκεί και πέρα, έχεις ξεχάσει πως ξεκίνησε και παραδίνεσαι στην πανδαισία ήχων. Μια μακρά κινηματογραφική ατμόσφαιρα απο μια indie μπάντα με κορυφώσεις και κατώτερα σημεία που επιβεβαιώνουν πως είναι οτι καλύτερο θα έχουμε ακούσει το 2012 στο συγκεκριμένο είδος αλλά και γενικότερα. Οι ON AN ON, ίσως σε λίγο καιρό να κοιτούν την ιστορία και την αφετηρία τους να ωχριά μπροστά στο τι έχουν πετύχει, γελώντας με τα παιχνίδια και τις γενεσιουργές συγκρούσεις που φέρνει η μοίρα όταν φυσικά τις εκμεταλευτείς σωστά και δε μασήσεις..

ENJOY
M.A.